VÄSTERBOTTENSPAJ.
INGREDIENSER (10port.)
PAJSKAL
- 125 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 dl finriven Västerbottensost
- 1/2 dl vatten
ÄGGSTANNING
- 4 ägg
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2 dl finriven Västerbottensost
GRÖNSAKER
- ca 150 g broccoli
- 5 - 6 gröna sparrisar
- 1 röd paprika
- 5 - 6 körsbärstomater
- 1 dl babyspenat
GÖR SÅ HÄR:
- Pajskal: Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med mjölet i en bunke till en grynig massa. Tillsätt salt och riven ost. Blanda väl.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 port). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Förgrädda pajskalet ca 25 minuter. Låt svalna.
- Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Strö ut den rivna osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Grönsaker: Skär broccolin i buketter. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Koka broccoli och sparris i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten.
- Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela tomaterna. Skär spenaten i strimlor. Fördela grönsakerna över pajen. Grädda ytterligare ca 20 minuter.
