Vispa ihop ägg och grädde och senap och låt det sedn svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd.
Riv gul lök på stora hålen på ett rivjärn. Blanda i lök, färs och kryddor i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Ta på plasthandskar och rulla cirka 1 matsked per köttbulle.
Stek köttbullarna i smör så de får fin yta. Fyll inte hela stekpannan utan ta lite i taget. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk och glansig i olja i en kastrull. Tillsätt spenaten, fräs ytterligare någon minut under omrörning. Häll på vatten och fond. Låt koka upp.
Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut innehållet och lägg i kastrullen. Ta från värmen och mixa slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt limejuice. Krydda med salt och peppar.
Topping: Toppa med räkor (om man vill) och krasse.
Sätt ugnen på 200 grader. Samt börja koka ris om du vill ha det till.
Plocka köttet från kycklingen, dela det i bitar och lägg i en ugnssäker form (förslagsvis i storlek som en halv långpanna). Eller strimla och stek kycklingfiléerna i lite olivolja och lägg sedan i den ugnsfasta formen.
Skär baconet i bitar och stek det några minuter. Häll av fettet.
Fördela stekt bacon över kycklingen.
Skiva bananer och sprid ut över kycklingen.
Blanda chilisås med grädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
Grädda din Flygande Jacob i ca 15-20 minuter.
Vid servering så strör du över jordnötter. Rosta gärna jordnötterna i en torr stekpanna innan.
Servera kyckling Flygande Jacob ur ugnsformen.
Ris är gott till Flygande Jacob samt en grönsallad och/eller tomatsallad.
Smält matfettet i en stor kastrull. Ställ åt sidan att svalna något. Rör ned socker och ägg och rör smeten slät. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och rör åter massan slät. Bred ut smeten jämnt i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor. Äpplen med tjocka skal bör skalas. Lägg ned klyftorna i en plastpåse, tillsätt socker och kanel och skaka samman allt lätt. Tryck ned klyftorna lätt i smeten och strö över flagad mandel.