0 Läs mer >>
INGREDIENSER:
  • 1 "korv" grönkål
  • sirap
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar från kvarnen
  • strösocker
GÖR SÅ HÄR:
  1. Pressa ut all grönkål i en kastrull.
  2. Smält smöret i en gryta och lägg i den hackade kålen.
  3. Fräs den under omrörning några minuter utan att bryna den.
  4. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra en liten stund, smaksätt med salt, sirap, vitpeppar från kvarnen och lite strösocker.
Bildresultat för grönkål julbord

GRÖNKÅL.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 500 g morötter
  • ½ kruka persilja
  • 2 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 3 msk sesamfrö
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk olja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Riv morötterna, blanda med persiljan och ägg.
  2. Rör ner mjöl, sesamfrö, salt och peppar.
  3. Forma i tunna biffar och stek i några minuter på vardera sida.
Bildresultat för morotsbiffar

MOROTSBIFFAR.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (10-12 bitar)
 
BOTTEN
  • 150 g smör
  • 200 g digestivekex
FYLLNING
  • 5 äggulor
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à 400 g)
  • 2 msk finrivet limeskal
  • 1 dl färskpressad limejuice
TILL SERVERING
  • florsocker
  • vispad grädde
  • tunna skivor lime
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Pajbotten: Smält smöret i en kastrull.
  3. Krossa kexen fint, gärna i en matberedare. Blanda i en bunke med smöret.
  4. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk temperaturen i ugnen till 150°C.
  6. Fyllning: Rör ihop äggulorna i en bunke. Rör ner den kondenserade mjölken, limeskal och –juice.
  7. Häl smeten i formen. Ställ in i ugnen 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  8. Låt sedan pajen stå i kylen minst 3 timmar före servering.
  9. Till servering: Sikta över florsocker och servera med vispad grädde och limeskivor.
Bildresultat för key lime pie

KEY LIME PIE.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (1 kg)
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk skånsk senap
  • 1,5 dl ströbröd*
  • 1 liten gul lök
  • 1 kg blandfärs
  • salt, svartpeppar, vitlökspulver, oregano

 GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ihop ägg och grädde och senap och låt det sedn svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd.
  2. Riv gul lök på stora hålen på ett rivjärn. Blanda i lök, färs och kryddor i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Ta på plasthandskar och rulla cirka 1 matsked per köttbulle.
  3. Stek köttbullarna i smör så de får fin yta. Fyll inte hela stekpannan utan ta lite i taget. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.
Bildresultat för JULköttbullar

KLASSISKA JULKÖTTBULL...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (4 port)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • 7 dl vatten
  • 2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 3 mogna avokador
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
TOPPING
  • 200 g skalade räkor
  • 1/2 ask smörgåskrasse
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk och glansig i olja i en kastrull. Tillsätt spenaten, fräs ytterligare någon minut under omrörning. Häll på vatten och fond. Låt koka upp.
  2. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut innehållet och lägg i kastrullen. Ta från värmen och mixa slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt limejuice. Krydda med salt och peppar.
  3. Topping: Toppa med räkor (om man vill) och krasse. 
Bildresultat för AVOKADOSOPPA

AVOCADOSOPPA.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 1 kg grytbitar av nöt el älg
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk grönpeppar (grovkrossad), ca
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl kryddstark korv, typ kabanoss, finstrimlad
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl sött madeiravin
  • 4 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk soja, kinesisk
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 dl syltlök el inlagd gurka, i mindre bitar
TORTILLA
  • Små fina potatisar
  • 1 st salladslök
  • 2 st vitlök
  • 50 g getost
  • 3 g ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk, 3 %
  • 1 msk smör
GÖR SÅ HÄR:
  1. Gryta
    Bryn grytbitarna väl runt om i en järngryta på spisen.
  2. Låt pepparn, löken, vitlöken och korven steka med lite på slutet.
  3. Pudra över vetemjöl och blanda väl.
  4. Späd med vinet och vattnet samt smula sönder buljongtärningen.
  5. Tillsätt sojan och lår grytan puttra sakta under lock 1-1.5 timme eller tills köttet känns mört.
  6. Tillsätt och låt crème fraichen koka med den sista halvtimmen.
  7. Smaka av med salt.
  8. Vid servering
    Tillsätt syltlöken eller gurkan.
  9. Tortilla
    Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Smöra cocqotter, små portionsformar.
  11. Blanda finskivad potatis med skivad lök och vitlök.
  12. Blanda lätt vispade ägg med gräddmjölken.
  13. Smula ner getosten.
  14. Fyll formarna med äggblandningen och grädda ca 40 minuter.
Bildresultat för grönpeppargryta med tortilla

GRÖNPEPPARGRYTA MED T...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (1 långpanna)
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ dl mjölk
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
GLASYR
  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven kokos
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Tillsätt vaniljsocker, mjölk och smält smör.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
  6. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-12 min.
  8. GLASYR: Blanda ingredienserna i en kastrull.
  9. Värm kastrullen på svag värme tills allt har smält.
  10. Ta ut kakan och bred på glasyren.
  11. Låt grädda i ytterligare cirka 12 min, tills kakan har en fin färg.
  12. Ta ut kakan, låt svalna och skär upp den i bitar.
Bildresultat för knäckiga kakor i långpanna

KNÄCKIGA KAKOR.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (4 port)
  • 4 kycklingfileer
  • smör
  • salt& peppar
  • 100 gram rökt skinka
  • 2 msk finhackad persilja
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2 dl riven herrgårdsost
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Bryn kycklingfilerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg.
  3. Salta & peppar under stektiden.
  4. Lägg dem i en form och strössla över den strimlade skinkan.
  5. Blanda ihop creme fraiche, persilja, dijonsenap, och riven ost.
  6. Fördela ut röran över kycklingen och skinkan.
  7. Ställ in imitten på ugnen, i cirka 20 minuter- eller tills kycklingne är klar.
  8. Servera med klyftpotatis eller ris.
Bildresultat för herrgårdskyckling

HERRGÅRDSKYCKLING.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 750 gram oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
GÖR SÅ HÄR:
  1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
  3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  6. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.
Bildresultat för hemmagjord skagenröra

SKAGEN RÖRA.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (4 port)
  • 1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
  • 1 paket bacon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk curry
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Samt börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i bitar och lägg i en ugnssäker form (förslagsvis i storlek som en halv långpanna). Eller strimla och stek kycklingfiléerna i lite olivolja och lägg sedan i den ugnsfasta formen.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter. Häll av fettet.
  4. Fördela stekt bacon över kycklingen.
  5. Skiva bananer och sprid ut över kycklingen.
  6. Blanda chilisås med grädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 15-20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter. Rosta gärna jordnötterna i en torr stekpanna innan.
  9. Servera kyckling Flygande Jacob ur ugnsformen.
  10. Ris är gott till Flygande Jacob samt en grönsallad och/eller tomatsallad.
Bildresultat för flygande jakob

FLYGANDE JAKOB.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl socker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 finriven bittermandel

FYLLNING
  • 2 stora syrliga äpplen
  • 3 tsk socker
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • 1 dl flagad mandel
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smörj och mjöla en långpanna, ca 30x40 cm.
  3. Smält matfettet i en stor kastrull. Ställ åt sidan att svalna något. Rör ned socker och ägg och rör smeten slät. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och rör åter massan slät. Bred ut smeten jämnt i formen.
  4. Skär äpplena i tunna klyftor. Äpplen med tjocka skal bör skalas. Lägg ned klyftorna i en plastpåse, tillsätt socker och kanel och skaka samman allt lätt. Tryck ned klyftorna lätt i smeten och strö över flagad mandel.
Bildresultat för SAFTIGA ÄPPELRUTOR

SAFTIG ÄPPELRUTA.