2 st vitlöksklyftor,krossade !OBS! ej koka med i lagen.
GÖR SÅ HÄR:
Lägg den nätade fransyskan otinad på ett galler i längpannan. Sätt in i kall ugn på nedersta falsen.
Sätt ugnen på 75 grader och stek ca 10 tim. Kolla innertemeraturen med köttermometer, 60 grader för rött, 70 för rosa och 75 genomstekt. (Jag tycker 65 grader ger det saftigaste köttet.) Eftersom det är så låg temperatur, kan man mycket väl låta den stå i ugnen under natten. Glöm dock ej att sätta på fläkten för okryddat kött luktar ej så gott, säger jag av erfarenhet.
Blanda ingredienserna till kryddlagen i en kastrull och låt koka ca 5 minuter.
Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna.
Lägg det färdigstekta köttet i dubbla plastpåsar och ställ det sen i en bunke/skål.
Häll den heta lagen över köttet i plastpåsen. Förslut plastpåsen med klämma el. knut.
Ställ det svalt i 5 timmar. Ej längre, för då kan det bli för salt. Häll bort lagen.
Ta upp köttet och torka av det. Klipp bort nätet. Linda in det i folie och låt stå i kylen minst 3 tim.
Strax före serveringen skäres köttet i mycket tunna skivor.
flagad mandel, rosta i en torr stekpanna några minuter
kakaopulver
kakaonibs
GÖR SÅ HÄR:
Bottnar Slå på ugnen på 175 grader. Mixa 100 g sötmandel grovt. Väg upp 135 g socker
Vispa upp 120 g äggvita på låg fart tills den börjar skumma. Tillsätt då sockret lite i taget. När all socker är nervispat höj hastigheten på vispen till medelhög fart tills du får en glansig marängsmet som bildar mjuka toppar. Vänd då ner mandeln med försiktiga tag, OBS vispa inte.
Spritsa ut marängen i valfri form. Minst två likadan bottnar. Jag gjorde min tårta med tre bottnar med 15 cm i diameter. Grädda bottnarna i ca 30 minuter. När de är klara ta ut de ur ugnen och låt de svalna.
Chokladkräm Vispa samman alla ingredienser utom smör och choklad i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Kan vara bra att ha en slickepott nära till hands eftersom vispen inte når ända ut i kanten på kastrullen. Se till att inte har för varmt på plattan då blir det snabbt äggröra istället för kräm.
Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen och det rumsvarma smöret i små klickar. Låt stå en minut och rör sen krämen slät. Passera krämen genom en sil för att få bort eventuella äggrester. Plasta krämen med plastfolie som läggs direkt mot krämen och ställ sen in krämen i kylen och låt den sätta sig tills tårtan ska fyllas.
Kaffesmörkräm Koka socker och kaffe till en simmig konsistens i ca 30 minuter.
Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa på medelfart allt tills du får en fluffig kräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. Vispa det rumstempererade smöret i en annan bunke tills det blir ljusare och fluffigt.
Tillsätt smöret lite i taget ner i äggsmeten medan du vispar på låg fart. Det finns en risk att smörkrämen skär sig om smöret har fel temperatur. Skulle det hända kan du pröva att försiktigt värma upp lite av smeten i en kastrull och sen hälla ner lite i taget i smörkrämen och vispa på låg fart tills krämen går ihop igen.
Tillsätt till sist lite salt, ca 2 nypor, och vispa upp smörkrämen till en fluffig härlig kräm.
Montering Du ska nu ha 2-3 bottnar, en sats chokladkräm i en spritspåse med rund tyll, en sats moccasmörkräm i en spritspåse med rund tyll
Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
Spritsa en tunn kant med smörkräm runt kanten på botten för att chokladkrämen inte ska rinna ut. Spritsa chokladkrämen innanför smörkrämen.
Lägg på nästa botten och fyll på samma sätt som med botten ett.
Lägg på sista botten och bred ett lager smörkräm över hela tårtan, lagret ska vara så pass tjockt så man inte kan se botten på något ställe. Dra av kanten med ett mönstrat skrapkort.
Strö över den flagade mandeln, se till att den inte är de minsta varm när du strör över den för annars smälter smörkrämen. Pudra på kakao och strö på kakaonibs. Spritsa en kant längs botten och övre kanten på tårtan med smörkräm som dekoration. Lägg upp tårtan på ett tårtfat och servera.
Klipp bacon och fräs det så det blir "knaperstekt" i stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper.
Skär fläskfilén i ca 2 cm skivor. Hetta upp stekpannan med matfett och stek ett par minuter på varje sida så att köttet får lite färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnsform.
Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela dessa över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök. Häll över köttet.
Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. Skär potatisen i tunna strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.
Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
Grädda i nedre delen av ugnen 11/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
20 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
3 lagerblad
majsstärkelse
salt
MORMORSKOKTA MORÖTTER
800 g morötter
1 skalad gul lök
2 msk smör
salt
GÖR SÅ HÄR:
Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
Mormorskokta morötter: Skär morötter och gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet. Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med smör. Smaka av med salt.
Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Skär tomaterna i små bitar och tillsätt dem tillsammans med salt, olja och vetemjöl. Arbeta ihop alltsammans till en deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 1 timme.
Häll ut degen i en smord långpanna som mäter 35×25 cm. Tryck ut den med en lätt mjölad hand.
Tryck ner fetaosten i brödet. Låt focaccian jäsa cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
Strö på lite flingsalt och grädda brödet mitt i ugnen 20–25 minuter.
Låt focaccian svalna på ett galler. Skär den i bitar.
Ugnsbakad julskinka Blötlägg så här: Om skinkan ligger i en plastpåse ta då först bort den, men låt eventuellt nät sitta kvar.
Lägg skinkan i en rymlig bunke eller ett annat lämpligt kärl. Häll på så mycket kallt vatten att köttet täcks. Det är viktigt att det blir rejält med vatten.
Låt skinkan ligga i blöt 2-4 timmar.
Ugnsbaka julskinkan så här: I en julskinka på 3-4 kilo (eller mer) sätter man in köttermometern lite snett från ovansidan. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från "kortsidan".
Skär ett kryss med en vass liten kniv tvärs igenom svålen och sätt in termometern så att spetsen (där mätningsstället sitter) hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret måste vara inne.
Slå in skinkan i aluminiumfolie. Lägg den på ett ugnsfat eller i en långpanna och ugnsbaka i 175 graders ugnsvärme. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Din julskinka är klar när termometern visar 72 grader i innertemperatur. Ta då genast ut skinkan ur ugnen.
Låt hela paketet vila i 15 minuter, öppna därefter folien och dra ut termometern.Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera sedan skinkan, gärna medan den ännu är varm.
Griljera din julskinka så här Värm ugnen till 225 grader. Rör i en tekopp ihop 1 ägg med ca 3 msk vanlig svensk färdiglagad senap (till en skinka på 3-4 kilo).
Pensla ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ca 3 msk ströbröd och sätt in skinkan i ugnen.
Låt senapsgriljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt!