MEDELHAVSPAJ I LÅNGPANNA.
INGREDIENSER (10 port)
Botten
- 6 dl vetemjöl
- 3 krm salt
- 250 g kallt smör
- 4 msk kallt vatten
Fyllning
- 4 paprikor i olika färger
- 3 rödlökar
- 1 stor squash
- 200 g champinjoner
- 2 msk olivolja
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm nymald peppar
- 250–300 g brieost
- 2 dl svarta oliver
- 7 ägg
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 2 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR:
- Botten: Mixa ihop mjöl, salt och smör, som skurits i kuber, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila cirka 1 timme i kylen.
- Tryck ut degen i en långpanna. Nagga bottnen med en gaffel. Om plåten får plats i kylen kan pajskalet med fördel vila ytterligare 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
- Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
- Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag. Låt all vätska rinna av. Låt svalna.
- Fördela grönsakerna i pajskalet. Dela osten i mindre bitar och lägg på tillsammans med oliverna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll äggstanningen över grönsakerna.
- Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Skär eventuellt upp pajen i bitar vid servering.
