LAMMSTEK MED POTATISGRATÄNG.
INGREDIENSER
- 1 lammstek med ben ca 2,5 kg
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
- 2 palsternacka
- 4 msk tomatpuré
- 2 lökar
- salt, efter smak
- 1 vitlök
- 1 kvist rosmarin
- smör, till stekning
- 1 kvist timjan
- 4 lagerblad
- pepparkorn
- 1 skvätt rödvin
POTATISGRATÄNG
- 1 kg potatis
- 2-3 klyftor vitlök, hackade
- 2 gula lökar
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- salt, vitpeppar och svartpeppar, efter smak
- 3 dl riven ost, gärna lagrad
GÖR SÅ HÄR:
- Bena ut steken och lägg den åt sidan.
- Lägg skrovdelarna i en långpanna tillsammans med rotfrukterna, tomatpurén och lökarna.
- Rosta i ugn på ca 200 grader.
- STEK: Gnid in steken med salt och lägg i vitlöksklyftor och rosmarin. Bind ihop steken.
- Bryn den lätt i smör i en stekpanna.
- Lägg över steken på rotfrukterna och benen.
- Sänk till 175 grader och stek i 40-50 minuter eller tills steken uppnår ca 65 grader inuti.
- Lägg steken i folie. Blanka sidan på foliet inåt!
- Vila!
- SKYSÅS: Häll på en skvätt rödvin i långpannan och koka ihop.
- Sila fonden i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Vid behov kan skyn redas av något.
- POTATISGRATÄNG: Skala potatisen.
- Skala och hacka vitlöken.
- Skiva potatisen och den gula löken tunt, ca 3 mm. Antingen med mandolin eller för hand.
- Lägg potatis, lök och vitlök i en kastrull med vispgrädden och mjölken.
- Låt koka sakta tills potatisen nästan är mjuk.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp i en ugnsfast form.
- Strö på osten och gratinera med bara övervärme i ugnen tills den börjar bli lätt gyllenbrun ovanpå.
- SERVERING: Servera lammet med rotfrukterna, skyn och potatisgratängen.
