LAMMSTEK MED POTATISGRATÄNG.

INGREDIENSER
  • lammstek med ben ca 2,5 kg
  • morot
  • 1 bit rotselleri
  • palsternacka
  • 4 msk tomatpuré
  • lökar
  • salt, efter smak
  • vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • smör, till stekning
  • 1 kvist timjan
  • lagerblad
  • pepparkorn
  • 1 skvätt rödvin
POTATISGRATÄNG
  • 1 kg potatis
  • 2-3 klyftor vitlök, hackade
  • gula lökar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • salt, vitpeppar och svartpeppar, efter smak
  • 3 dl riven ost, gärna lagrad
GÖR SÅ HÄR:

  1. Bena ut steken och lägg den åt sidan.
  2. Lägg skrovdelarna i en långpanna tillsammans med rotfrukterna, tomatpurén och lökarna.
  3. Rosta i ugn på ca 200 grader.
  4. STEK: Gnid in steken med salt och lägg i vitlöksklyftor och rosmarin. Bind ihop steken.
  5. Bryn den lätt i smör i en stekpanna.
  6. Lägg över steken på rotfrukterna och benen.
  7. Sänk till 175 grader och stek i 40-50 minuter eller tills steken uppnår ca 65 grader inuti.
  8. Lägg steken i folie. Blanka sidan på foliet inåt!
  9. Vila!
  10. SKYSÅS: Häll på en skvätt rödvin i långpannan och koka ihop.
  11. Sila fonden i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Vid behov kan skyn redas av något.
  12. POTATISGRATÄNG: Skala potatisen.
  13. Skala och hacka vitlöken.
  14. Skiva potatisen och den gula löken tunt, ca 3 mm. Antingen med mandolin eller för hand.
  15. Lägg potatis, lök och vitlök i en kastrull med vispgrädden och mjölken.
  16. Låt koka sakta tills potatisen nästan är mjuk.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Häll upp i en ugnsfast form.
  19. Strö på osten och gratinera med bara övervärme i ugnen tills den börjar bli lätt gyllenbrun ovanpå.
  20. SERVERING: Servera lammet med rotfrukterna, skyn och potatisgratängen.
Bildresultat för lammstek med potatisgratäng

Kommentera här: