KALOPS MED MORMORSKOKTA MORÖTTER.
INGREDIENSER (10 port)
- 2 kg högrev i bit
- 4 gula lökar
- 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
- 2 msk smör
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 msk japansk soja
- 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
- 20 kryddpepparkorn
- 4 vitpepparkorn
- 3 lagerblad
- majsstärkelse
- salt
MORMORSKOKTA MORÖTTER
- 800 g morötter
- 1 skalad gul lök
- 2 msk smör
- salt
GÖR SÅ HÄR:
- Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
- Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
- Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
- Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
- Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
- Mormorskokta morötter: Skär morötter och gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet. Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med smör. Smaka av med salt.
- Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.
