KALOPS MED MORMORSKOKTA MORÖTTER.

INGREDIENSER (10 port)
  • 2 kg högrev i bit
  • 4 gula lökar
  • 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
  • 2 msk smör
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk japansk soja
  • 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
  • 20 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • majsstärkelse
  • salt
MORMORSKOKTA MORÖTTER
  • 800 g morötter
  • 1 skalad gul lök
  • 2 msk smör
  • salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
  2. Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
  3. Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
  4. Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
  5. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  6. Mormorskokta morötter: Skär morötter och gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet. Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med smör. Smaka av med salt.
  7. Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.
Bildresultat för KALOPS

Kommentera här: