JULSKINKA I UGN.
INGREDIENSER
- 3-4 kg skinka
GRILJERING
- 3 msk svensk senap
- 1 st ägg
- 3 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR:
- Ugnsbakad julskinka
Blötlägg så här: Om skinkan ligger i en plastpåse ta då först bort den, men låt eventuellt nät sitta kvar. - Lägg skinkan i en rymlig bunke eller ett annat lämpligt kärl. Häll på så mycket kallt vatten att köttet täcks. Det är viktigt att det blir rejält med vatten.
- Låt skinkan ligga i blöt 2-4 timmar.
- Ugnsbaka julskinkan så här:
I en julskinka på 3-4 kilo (eller mer) sätter man in köttermometern lite snett från ovansidan. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från "kortsidan". - Skär ett kryss med en vass liten kniv tvärs igenom svålen och sätt in termometern så att spetsen (där mätningsstället sitter) hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret måste vara inne.
- Slå in skinkan i aluminiumfolie. Lägg den på ett ugnsfat eller i en långpanna och ugnsbaka i 175 graders ugnsvärme. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Din julskinka är klar när termometern visar 72 grader i innertemperatur. Ta då genast ut skinkan ur ugnen.
- Låt hela paketet vila i 15 minuter, öppna därefter folien och dra ut termometern.Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera sedan skinkan, gärna medan den ännu är varm.
- Griljera din julskinka så här
Värm ugnen till 225 grader. Rör i en tekopp ihop 1 ägg med ca 3 msk vanlig svensk färdiglagad senap (till en skinka på 3-4 kilo). - Pensla ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ca 3 msk ströbröd och sätt in skinkan i ugnen.
- Låt senapsgriljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt!
