JULSKINKA I UGN.

INGREDIENSER
 • 3-4 kg skinka
GRILJERING
 • 3 msk svensk senap
 • 1 st ägg
 • 3 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR:
 1. Ugnsbakad julskinka
  Blötlägg så här: Om skinkan ligger i en plastpåse ta då först bort den, men låt eventuellt nät sitta kvar. 
 2. Lägg skinkan i en rymlig bunke eller ­ett annat lämpligt kärl. Häll på så mycket kallt vatten att köttet täcks. Det är vik­tigt att det blir rejält med vatten.
 3. Låt skinkan ligga i blöt 2-4 timmar.
 4. Ugnsbaka julskinkan så här: 
  I en julskinka på 3-4 kilo (eller mer) sätter man in köttermometern lite snett från ovansidan. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från "kortsidan". 
 5. Skär ett kryss med en vass liten kniv tvärs igenom svålen och sätt in termometern så att spetsen (där mätningsstället sitter) hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret måste vara inne.
 6. Slå in skinkan i aluminiumfolie. Lägg den på ett ugnsfat eller i en långpanna och ugnsbaka i 175 graders ugnsvärme. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Din julskinka är klar när termometern ­visar 72 grader i innertemperatur. Ta då genast ut skinkan ur ­ugnen. 
 7. Låt hela paketet vila i 15 minu­ter, öppna därefter folien och dra ut termometern.Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera sedan skinkan, gärna medan den ännu är varm.
 8. Griljera din julskinka så här
  Värm ugnen till 225 grader. Rör i en tekopp ihop 1 ägg med ca 3 msk vanlig svensk färdiglagad senap (till en skinka på 3-4 kilo).
 9. Pensla ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ca 3 msk ströbröd och sätt in skinkan i ugnen. 
 10. Låt senapsgriljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt!
 
Bildresultat för julskinka

Kommentera här: