JANSSONS FRESTELSE.
INGREDIENSER (8 pers)
- 3 stora gula lökar
- 1 1/2 kg fast potatis
- 2 msk smör eller margarin (att steka i)
- 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 2 msk ströbröd
- 3 msk smör eller margarin (att klicka över)
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor. - Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.
- Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
- Grädda i nedre delen av ugnen 11/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
