HÖG & KRÄMIG SMÖRGÅSTÅRTA.
INGREDIENSER (12 port)
- 12 skivor landgångsbröd (7x21 cm)
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 dl kesella (10 %)
FYLLNING I
- 1 burk kräftstjärtar i lake (à 360 g)
- 3 hårdkokta ägg
- 2 dl majonnäs
- 1 dl finskuren dill
FYLLNING II
- välj en av de klassiska fyllningarna i receptet räkor eller ansjovisfiléer, se texten nedan
FYLLNING III
- 150 g gravad lax
- 2 dl lätt crème fraiche
- 4 msk riven pepparrot
GARNERING
- 1 gurka
- 1/2 dl finskuren dill + vippor
- 1/2 ask körsbärstomater (à 250 g)
- 2 citronskivor
- 2 dl majonnäs
- 1 kruka sallad
- 1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
- 200 g gravad lax (tunna skivor)
- 30 - 50 g lax- eller regnbågsrom
GÖR SÅ HÄR:
- Fyllning 1: Hacka kräftstjärtar och ägg grovt. Blanda detta med majonnäs och dill.
- Fyllning 2: Blanda de valda ingredienserna från receptet Lång och läcker smörgåstårta.
- Fyllning 3: Grovhacka lax. Blanda med crème fraiche och pepparrot.
- Kantskär bröden. Lägg 3 skivor bröd på ett serveringsfat. Bre på fyllning 1. Lägg på 3 skivor bröd, lägg bröden tvärs över så att tårtan inte delar sig. Bre på fyllning 2. Lägg på bröd. Upprepa med fyllning 3.
- Lägg på 3 brödskivor. Blanda lättcrème fraiche och kesella. Bre det över och på kanterna. Täck med plastfolie. Låt stå kallt över natten.
- Skala, kärna ur och finhacka gurkan. Blanda med dillen. Skär tomaterna i hälften och citronskivorna i bitar. Bre på majonnäs på tårtans sidor så att garneringen fäster. Garnera kanterna med sallad. Lägg på kräftstjärtar, lax, tomater, citroner, rom och dillvippor.
