STEKT TORSK MED ÄRTPESTO.
INGREDIENSER (4 port)
- 500 g potatis
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk torkad timjan
- 3/4 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- citronklyftor till servering
STEKT TORSK
- 600 g torskfilé (gärna MSC-märkt)
- 2 dl panko eller ströbröd
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
ÄRTPESTO
- 3 dl frysta, tinade ärter
- 1/2 dl hasselnötter (gärna rostade)
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 1 dl riven Västerbottensost
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1/2 dl olja
- salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär potatisen i klyftor. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt. Ringla över oljan. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta i mitten av ugnen 25–30 minuter.
- Ärtpesto: Mixa alla ingredienser med oljan. Tillsätt lite vatten om peston känns för fast. Smaka av med salt och peppar.
- Skär fisken i bitar. Vänd i panko blandat med salt och peppar.
- Stek fisken i olja i omgångar i en stekpanna.
- Servera med ärtpesto, rostade rotfrukter och citronklyftor