PORTERSTEK MED BRUNSÅS.

INGREDIENSER (8-10 port)
  • 1,25 -1,5 kg benfritt nötkött (tex. fransyska, oxstek eller rostbiff)
KOKSPAD
  • 1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
  • 0.5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0.75 dl soja
  • 7 st torkade enbär
  • 7 st hela svartpepparkorn
  • 2 tsk timjan
  • 2 st gullök
  • 3 st köttbuljongtärningar (eller 4,5 msk flytande buljong)
SÅS (10 port)
  • 10 dl silat spad
  • 3,75 dl grädde
  • 2,5 dl vatten
  • 5 msk soja
  • 10 tsk idealmjöl
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.

  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

 
Bildresultat för porterstek

Kommentera här: