VÄSTERBOTTENSPAJ.

INGREDIENSER (10port.)
 
PAJSKAL
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl finriven Västerbottensost
  • 1/2 dl vatten
ÄGGSTANNING
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl finriven Västerbottensost
GRÖNSAKER
  • ca 150 g broccoli
  • 5 - 6 gröna sparrisar
  • 1 röd paprika
  • 5 - 6 körsbärstomater
  • 1 dl babyspenat
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Pajskal: Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med mjölet i en bunke till en grynig massa. Tillsätt salt och riven ost. Blanda väl.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 port). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Förgrädda pajskalet ca 25 minuter. Låt svalna.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Strö ut den rivna osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7. Grönsaker: Skär broccolin i buketter. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Koka broccoli och sparris i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten.
  8. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela tomaterna. Skär spenaten i strimlor. Fördela grönsakerna över pajen. Grädda ytterligare ca 20 minuter.
Recept: Västerbottenspaj med grönt

Kommentera här: