MEDELHAVSPAJ I LÅNGPANNA.

INGREDIENSER (10 port)

Botten

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 250 g kallt smör
  • 4 msk kallt vatten

Fyllning

  • 4 paprikor i olika färger
  • 3 rödlökar
  • 1 stor squash
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald peppar
  • 250–300 g brieost
  • 2 dl svarta oliver
  • 7 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR:
  1. Botten: Mixa ihop mjöl, salt och smör, som skurits i kuber, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila cirka 1 timme i kylen.
  2. Tryck ut degen i en långpanna. Nagga bottnen med en gaffel. Om plåten får plats i kylen kan pajskalet med fördel vila ytterligare 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
  4. Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
  5. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag. Låt all vätska rinna av. Låt svalna.
  6. Fördela grönsakerna i pajskalet. Dela osten i mindre bitar och lägg på tillsammans med oliverna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll äggstanningen över grönsakerna.
  7. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Skär eventuellt upp pajen i bitar vid servering.

Kommentera här: