0 Läs mer >>
INGREDIENSER (10 port)

Botten

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 250 g kallt smör
  • 4 msk kallt vatten

Fyllning

  • 4 paprikor i olika färger
  • 3 rödlökar
  • 1 stor squash
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald peppar
  • 250–300 g brieost
  • 2 dl svarta oliver
  • 7 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 2 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR:
  1. Botten: Mixa ihop mjöl, salt och smör, som skurits i kuber, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila cirka 1 timme i kylen.
  2. Tryck ut degen i en långpanna. Nagga bottnen med en gaffel. Om plåten får plats i kylen kan pajskalet med fördel vila ytterligare 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
  4. Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
  5. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag. Låt all vätska rinna av. Låt svalna.
  6. Fördela grönsakerna i pajskalet. Dela osten i mindre bitar och lägg på tillsammans med oliverna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Häll äggstanningen över grönsakerna.
  7. Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Skär eventuellt upp pajen i bitar vid servering.

MEDELHAVSPAJ I LÅN...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER:

BOTTEN:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt och ev. lite kryddor

FYLLNING:

  • 600 gram köttfärs
  • smör
  • 1 finhackad gullök
  • 1 vitlök
  • 1/2 msk torkad timjan
  • 1 msk kalvfond
  • 3 msk stark chilisås
  • 1 1/2 dl creme fraiche
  • 100 gram philadelphiaost
  • 1 tsk salt
  • 1 burk med små krispiga champinjoner
  • Nymalen peppar
  • 2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche
  • Skivad tomat
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
  3. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås (mer eller mindre efter smak).  Vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost.Smaka av med salt och peppar.  
  4. Dela de små chammpinjonerna och blanda i innan du fyller pajskalet med fyllningen.
  5. Skiva tomaterna och toppa på fyllningen och rör ihop ost med creme fraiche och toppa tomaterna.
  6. Grädda tills i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
  7. Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.
Bildresultat för köttfärspaj

KRÄMIG KÖTTFÄRSPAJ

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (10port.)
 
PAJSKAL
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl finriven Västerbottensost
  • 1/2 dl vatten
ÄGGSTANNING
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl finriven Västerbottensost
GRÖNSAKER
  • ca 150 g broccoli
  • 5 - 6 gröna sparrisar
  • 1 röd paprika
  • 5 - 6 körsbärstomater
  • 1 dl babyspenat
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Pajskal: Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med mjölet i en bunke till en grynig massa. Tillsätt salt och riven ost. Blanda väl.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 port). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Förgrädda pajskalet ca 25 minuter. Låt svalna.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Strö ut den rivna osten i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  7. Grönsaker: Skär broccolin i buketter. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Koka broccoli och sparris i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten.
  8. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela tomaterna. Skär spenaten i strimlor. Fördela grönsakerna över pajen. Grädda ytterligare ca 20 minuter.
Recept: Västerbottenspaj med grönt

VÄSTERBOTTENSPAJ.