0 Läs mer >>
INGREDIENSER (8 port)
  • 250 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 3 - 4 msk kallt vatten
FYLLNING
  • 2 zucchini (à ca 400 g)
  • 300 g fetaost
  • 6 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk tapenade på svarta oliver
  • 1 msk sardellcrème
  • 3 dl riven parmesanost
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skär smöret i tärningar. 
  2. Blanda smör, vetemjöl och rismjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  3. Tryck ut degen i en långpanna, låt degen gå upp ordentligt på kanten. 
  4. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  7. FYLLNING: Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet, krama ur vattnet och fördela i pajskalet. Smula över fetaosten.
  8. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, tapenade, sardellcrème, parmesan, salt och peppar.
  9. Häll äggstanningen i pajskalet. 
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. 
  11. Servera gärna pajen med en fräsch grönsallad.
Bildresultat för paj med fetaost zucchini och tapenade

PAJ MED FETAOST, ZUCC...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (8 port)
  • 150 gram choklad ( jag hade hälften mörk & hälften mjölkchoklad)
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 gram mascarpone ( eller philadelphia )
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
  1. Grovhacka chokladen.
  2. Vispa grädden luftigt, och rör ihop med mascarponen, florsocker + vaniljsocker.
  3. Rör ihop till en jämn smet och vänd sedan ner chokladen. Spara lite till topping.
  4. Häll upp i små serveringsglas och toppa med krossad choklad. Denna kan förberedas timmar innan servering. Smidigt!
Bildresultat för stracciatellamousse

STRACCIATELLAMOUSSE.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
CREAM CHEESE FROSTING
  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt morotskakan svalna.
CREAM CHEESE FROSTING
  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.
Bildresultat för morotskaka

MOROTSKAKA.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
GÖR SÅ HÄR:
  1. Lägg den nätade fransyskan otinad på ett galler i längpannan. Sätt in i kall ugn på nedersta falsen.
  2. Sätt ugnen på 75 grader och stek ca 10 tim. Kolla innertemeraturen med köttermometer, 60 grader för rött, 70 för rosa och 75 genomstekt. (Jag tycker 65 grader ger det saftigaste köttet.) Eftersom det är så låg temperatur, kan man mycket väl låta den stå i ugnen under natten. Glöm dock ej att sätta på fläkten för okryddat kött luktar ej så gott, säger jag av erfarenhet.
  3. Blanda ingredienserna till kryddlagen i en kastrull och låt koka ca 5 minuter.
  4. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna.
  5. Lägg det färdigstekta köttet i dubbla plastpåsar och ställ det sen i en bunke/skål.
  6. Häll den heta lagen över köttet i plastpåsen. Förslut plastpåsen med klämma el. knut.
  7. Ställ det svalt i 5 timmar. Ej längre, för då kan det bli för salt. Häll bort lagen.
  8. Ta upp köttet och torka av det. Klipp bort nätet. Linda in det i folie och låt stå i kylen minst 3 tim.
  9. Strax före serveringen skäres köttet i mycket tunna skivor.
Bildresultat för tjälknöl fransyska

TJÄLKNÖL.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (1 sats)
 
BOTTNAR
  • 100 g sötmandel
  • 1,5 dl socker (135 g)
  • äggvitor (120 g)
CHOKLADKRÄM
  • ägg (55 g)
  • 1 dl grädde (100 g)
  • 2 tsk potatismjöl (10 g)
  • 2 msk socker (30 g)
  • 1 dl starkt kaffe(80 g)
  • 1,5 msk smör, rumstempererat (20 g)
  • 50 g mjölkchokladknappar
  • 60 g mörka chokladknappar
KAFFESMÖRKRÄM
  • 3 dl ljust muscovadosocker (135 g)
  • 3 dl starkt kaffe (240 g)
  • 12 äggulor (200 g)
  • 500 g osaltat smör, rumstempererat
  • 2 nypor salt
DEKORATION
  • flagad mandel, rosta i en torr stekpanna några minuter
  • kakaopulver
  • kakaonibs
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Bottnar
    Slå på ugnen på 175 grader. Mixa 100 g sötmandel grovt. Väg upp 135 g socker
  2. Vispa upp 120 g äggvita på låg fart tills den börjar skumma. Tillsätt då sockret lite i taget. När all socker är nervispat höj hastigheten på vispen till medelhög fart tills du får en glansig marängsmet som bildar mjuka toppar. Vänd då ner mandeln med försiktiga tag, OBS vispa inte.
  3. Spritsa ut marängen i valfri form. Minst två likadan bottnar. Jag gjorde min tårta med tre bottnar med 15 cm i diameter. Grädda bottnarna i ca 30 minuter. När de är klara ta ut de ur ugnen och låt de svalna.
  4. Chokladkräm
    Vispa samman alla ingredienser utom smör och choklad i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Kan vara bra att ha en slickepott nära till hands eftersom vispen inte når ända ut i kanten på kastrullen. Se till att inte har för varmt på plattan då blir det snabbt äggröra istället för kräm.
  5. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen och det rumsvarma smöret i små klickar. Låt stå en minut och rör sen krämen slät. Passera krämen genom en sil för att få bort eventuella äggrester. Plasta krämen med plastfolie som läggs direkt mot krämen och ställ sen in krämen i kylen och låt den sätta sig tills tårtan ska fyllas.
  6. Kaffesmörkräm
    Koka socker och kaffe till en simmig konsistens i ca 30 minuter.
  7. Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa på medelfart allt tills du får en fluffig kräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. Vispa det rumstempererade smöret i en annan bunke tills det blir ljusare och fluffigt.
  8. Tillsätt smöret lite i taget ner i äggsmeten medan du vispar på låg fart. Det finns en risk att smörkrämen skär sig om smöret har fel temperatur. Skulle det hända kan du pröva att försiktigt värma upp lite av smeten i en kastrull och sen hälla ner lite i taget i smörkrämen och vispa på låg fart tills krämen går ihop igen.
  9. Tillsätt till sist lite salt, ca 2 nypor, och vispa upp smörkrämen till en fluffig härlig kräm.
  10. Montering
    Du ska nu ha 2-3 bottnar, en sats chokladkräm i en spritspåse med rund tyll, en sats moccasmörkräm i en spritspåse med rund tyll
  11. Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
  12. Spritsa en tunn kant med smörkräm runt kanten på botten för att chokladkrämen inte ska rinna ut. Spritsa chokladkrämen innanför smörkrämen.
  13. Lägg på nästa botten och fyll på samma sätt som med botten ett.
  14. Lägg på sista botten och bred ett lager smörkräm över hela tårtan, lagret ska vara så pass tjockt så man inte kan se botten på något ställe. Dra av kanten med ett mönstrat skrapkort.
  15. Strö över den flagade mandeln, se till att den inte är de minsta varm när du strör över den för annars smälter smörkrämen. Pudra på kakao och strö på kakaonibs. Spritsa en kant längs botten och övre kanten på tårtan med smörkräm som dekoration. Lägg upp tårtan på ett tårtfat och servera.
Bildresultat för mockatårta

MOCKATÅRTA.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER ()
  • 150 g bacon
  • 500 g fläskfilé
  • Matfett att steka i
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2-3 bananer
  • 1 burk mandarinklyftor
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 3 tsk curry
  • 3 msk mango chutney
  • 1 pressad vitlöksklyfta
GÖR SÅ HÄR:
  1. Klipp bacon och fräs det så det blir "knaperstekt" i stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper. 
  2. Skär fläskfilén i ca 2 cm skivor. Hetta upp stekpannan med matfett och stek ett par minuter på varje sida så att köttet får lite färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnsform. 
  3. Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela dessa över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök. Häll över köttet. 
Bildresultat för exotisk fläskfile gryta

EXOTISK FLÄSKFILÉ.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (30 bitar)
  • 275 gram rumsvarmt smör
  • 10 dl havregryn
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 5 msk vetemjöl
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 250 gram nougat
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser, förutom nougaten.
  3. Ta fram en ugnsform, smöra & bröa och tryck ut havre smeten in den.
  4. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter, tills den har fått lite färg. 
  5. Ta ut och hyvla över nougaten.Vill du ha ett mönster i chokladen gör du det lätt genom att dra en gaffel genom den.
  6. Låt svalna något innan du skär upp lagom stora bitar.
 
IMG_0675

NOUGATRUTOR.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (2 port)
  • 2 stora morötter
  • ½ zuccini
  • 2 dl grönkål
  • 2 ägg
  • örtkryddor (som persilja och oregano)
  • salt
  • peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Riv morötter och zucchini, finhacka grönkål.
  2. Blanda ner alla ingredienser i en bunke. 
  3. Klicka ut så stora biffar ni vill ha och stek några minuter på vardera sida.
  4. SERVERING: Gott att servera med en klick matyoghurt och rostad rödkålssallad. 
Bildresultat för grönkålsbiffar

GRÖNKÅLSBIFFAR.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (1 plåt)
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl sesamfrö
  • ½ dl linfrö
  • 2 dl grovdinkelmjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ dl olja
  • 2 dl kokande vatten
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. 
  3. Skär upp i rutor.
  4. Grädda i ugnen på 150°C i ca. 65 min.
Bildresultat för fröknäcke

FRÖKNÄCKE.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (2-3 port)
  • 1 burk kräftstjärtar
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • 2 morötter
  • olivolja
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk mango chutney
  • 1 tsk sambal olek
  • persilja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Finhacka löken, tärna upp paprikan och skiva morötterna.
  2. Fräs det sedan i olivolja.
  3. Häll över vattnet och låt det koka in. 
  4. Tillsätt crème fraiche, mango chutney och sambal olek. 
  5. Låt sjuda i några minuter. Slå därefter av värmen.
  6. Häll av kräftstjärtarna, lägg därefter i dem och rör om.
  7. Garnera med persilja och servera med kokt ris.
Bildresultat för kräftpanna

KRYDDIG KRÄFTPANNA.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 12 pepparkakor
  • 4½ dl vispgrädde
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 150 g philadelphia
  • 5 äggulor
  • 3 dl socker
  • ½-1msk malen kardemumma
  • 6 äggvitor
GÖR SÅ HÄR:
  1. Smula pepparkakorna och lägg hälften i en form med löstagbar kant.
  2. Vispa grädden med vaniljsockret i en skål.
  3. Vispa philadelphia, äggulor och socker i en annan skål. Tillsätt kardemumma.
  4. Vispa äggvitorna i en tredje bunke till ett skumm som fäster när du vänder den upp och ner.
  5. Blanda grädden i philadelphiablandningen.
  6. Vänd därefter försiktigt i äggvitorna.
  7. Häll smeten i formen med de smulade kexen och strö över de resterande.
  8. Ställ in i frysen i minst 2 h (passar utmärkt att göra dagen innan).
  9. SERVERING: Ta fram en stund innan servering och kan serveras med lingon till.
Bildresultat för pepparkakscheesecake

PEPPARKAKSCHEESEKAKE.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (8 pers)
  • 3 stora gula lökar
  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 2 msk smör eller margarin (att steka i)
  • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör eller margarin (att klicka över)
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. 
    Skär potatisen i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.
  4. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 11/2-2 timmar.  Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
Bildresultat för janssons frestelser

JANSSONS FRESTELSE.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (10 port)
  • 2 kg högrev i bit
  • 4 gula lökar
  • 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g)
  • 2 msk smör
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk japansk soja
  • 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond)
  • 20 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • majsstärkelse
  • salt
MORMORSKOKTA MORÖTTER
  • 800 g morötter
  • 1 skalad gul lök
  • 2 msk smör
  • salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala lök och morot. Skär i grova bitar. Skär högreven i ca 3 x 3 cm stora tärningar.
  2. Fräs lök och morot i smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar. Tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten. Låt sjuda på svag värme medan köttet bryns.
  3. Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg ner det i kastrullen.
  4. Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Låt koka upp och skumma av.
  5. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  6. Mormorskokta morötter: Skär morötter och gul lök i mindre bitar. Koka sönder i lättsaltat vatten, 25–30 minuter. Häll av vattnet. Gaffla sönder morötter och lök tillsammans med smör. Smaka av med salt.
  7. Lyft upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med majsstärkelse blandad med lite kallt vatten till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med mormorskokta morötter.
Bildresultat för KALOPS

KALOPS MED MORMORSKOK...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER (24 bitar)
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 8 avrunna soltorkade tomater
  • 1 tsk salt
  • ½ dl olja från tomaterna
  • 8 dl vetemjöl
  • 100 g tärnad fetaost, avrunnen 
  • flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Skär tomaterna i små bitar och tillsätt dem tillsammans med salt, olja och vetemjöl. Arbeta ihop alltsammans till en deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 1 timme.
  3. Häll ut degen i en smord långpanna som mäter 35×25 cm. Tryck ut den med en lätt mjölad hand.
  4. Tryck ner fetaosten i brödet. Låt focaccian jäsa cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  5. Strö på lite flingsalt och grädda brödet mitt i ugnen 20–25 minuter.
  6. Låt focaccian svalna på ett galler. Skär den i bitar.

FOCACCIA MED SOLTORKA...

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 3-4 kg skinka
GRILJERING
  • 3 msk svensk senap
  • 1 st ägg
  • 3 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR:
  1. Ugnsbakad julskinka
    Blötlägg så här: Om skinkan ligger i en plastpåse ta då först bort den, men låt eventuellt nät sitta kvar. 
  2. Lägg skinkan i en rymlig bunke eller ­ett annat lämpligt kärl. Häll på så mycket kallt vatten att köttet täcks. Det är vik­tigt att det blir rejält med vatten.
  3. Låt skinkan ligga i blöt 2-4 timmar.
  4. Ugnsbaka julskinkan så här: 
    I en julskinka på 3-4 kilo (eller mer) sätter man in köttermometern lite snett från ovansidan. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från "kortsidan". 
  5. Skär ett kryss med en vass liten kniv tvärs igenom svålen och sätt in termometern så att spetsen (där mätningsstället sitter) hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret måste vara inne.
  6. Slå in skinkan i aluminiumfolie. Lägg den på ett ugnsfat eller i en långpanna och ugnsbaka i 175 graders ugnsvärme. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Din julskinka är klar när termometern ­visar 72 grader i innertemperatur. Ta då genast ut skinkan ur ­ugnen. 
  7. Låt hela paketet vila i 15 minu­ter, öppna därefter folien och dra ut termometern.Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera sedan skinkan, gärna medan den ännu är varm.
  8. Griljera din julskinka så här
    Värm ugnen till 225 grader. Rör i en tekopp ihop 1 ägg med ca 3 msk vanlig svensk färdiglagad senap (till en skinka på 3-4 kilo).
  9. Pensla ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ca 3 msk ströbröd och sätt in skinkan i ugnen. 
  10. Låt senapsgriljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt!
 
Bildresultat för julskinka

JULSKINKA I UGN.

0 Läs mer >>
INGREDIENSER
  • 200 g smör
  • 4 st ägg, stora
  • 4 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl (480 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kardemumma, finstött
  • 2 dl mjölk
  • 225 g färska hallon eller frysta otinade
  • 100 g vit choklad
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Rör ner det smälta smöret.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och stött kardemumma och rör ner i -smeten.
  6. Tillsätt mjölk och rör till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i en långpanna, cirka 30 × 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
  8. Strö över hallonen.
  9. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 20 minuter tills kakan börjar få färg. Med färska bär kan gräddningstiden bli något kortare.
  10. Hacka chokladen och strö den över kakan.
  11. Grädda i ytterligare cirka 5 minuter.
 
Bildresultat för hallonrutor med kardemumma

HALLONRUTOR MED KARDE...